zaterdag 18 augustus 2007

Dag 11: Van Kiruna naar Muonio


Terug naar Finland
Het einde van de reis kwam langzaam in zicht met de etappe van Kiruna naar Muonio. Kort voor de Zweeds-Finse grens hebben we nog een korte tussenstop gemaakt bij een meertje.

Onderweg van Kiruna naar Muonio 2
Meertje in het noorden van Zweden

Hotel Muonio
Na de trendy hotels in Tromsø en Narvik was dit een heel andere ervaring. Het was bedoeld als familiehotel met allerlei activiteiten eromheen en het heette Harriniva Holiday Centre. In de praktijk was het een grote houten hut en families hebben we er niet gezien. Hoewel het complex op een mooie plek langs de rivier lag hadden ze geen enkele moeite gedaan om van die mooie locatie te profiteren. De kamers lagen niet aan de waterkant. In de lange gangen stonk het verschrikkelijk, maar op de kamers had je daar geen last van.

In de hut

Muoniojoki
De rivier Muoniojoki vormt 520 km lang de grens tussen Zweden en Finland. Vlakbij ons hotel was op een brug een grensovergang.


Grens Zweden - Finland

De foto hieronder is aan de Finse kant van de rivier gemaakt. Door het tijdsverschil is het aan de andere kant een uur vroeger.

Grensrivier Muoniojoki 3Muoniojoki

Pallas-Yllästunturi NP

Volgens onze reisgids zat er in Muonio een interessant natuurcentrum met daarin een aquarium, een noorderlicht planetarium en een filmzaal waarin 3D natuurfilms werden vertoond. Ook het toeristenbureau was hier gevestigd en het leek dus een voor de hand liggende plek om ons bezoek te beginnen. Onze verbazing was dan ook groot toen we achter de ingang een fitnesscenter aantroffen. De filmapparatuur was stuk en het toeristenbureau was niet meer dan een tafel met een aantal foldertjes erop. We zijn toen maar naar het nabijgelegen Pallas-Yllästunturi nationaal park gegaan. Op een heuvel in dit park is in 1952 de olympische vlam ontstoken, door zonnestralen van de middernachtzon, en door hardlopers naar Helsinki gebracht.

Pallas Yllästunturi 2Pallas Yllästunturi 3Pallas-Yllästunturi NP

Rendieren

In zweden was het even rustig gebleven, maar zodra we weer in Finland waren kwamen we ze weer overal tegen. Helaas zijn de meeste foto's mislukt omdat we ze vanuit een rijdende auto moesten maken.

Rendier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten