vrijdag 17 augustus 2007

Dag 10: Kiruna


Kiruna

Kiruna 1Kiruna 4Kiruna


De foto's hierboven en hieronder zijn gemaakt vanuit de hotelkamer. Het gebied met de mijnen en de spoorlijn naar Narvik is duidelijk te zien. Je kon de mijnen ook bezoeken, maar dat hebben we niet gedaan. Aanvankelijk werd er aan de oppervlakte van de berg gewerkt. Dit heeft geleid tot de terrassen die op de foto's hieronder zijn te zien. 's Avonds werden deze verlicht.
Terrassen


Verhuizing van Kiruna

Hoewel de plannen nog niet helemaal klaar zijn geven onderstaande afbeeldingen een beetje een idee van wat er staat te gebeuren. De lijnen in het eerste plaatje laten zien dat er een heleboel gebouwen moeten wijken voor de uitbreiding van de mijnen. Het tweede plaatje laat zien dat in de loop van deze eeuw vrijwel het hele stadje zal worden verplaatst.

Verhuizing tot 2033Verhuizing tot 2100


Kiruna is trouwens niet alleen een gebied met mijnen. Direct grenzend aan het industriegebied is weer het gewone landschap voor deze streek te zien, heuvels, bossen en water.

Stadhuis

De roestige klokkentoren van het stadhuis van Kiruna moet de verbondenheid van de stad met het ijzer symboliseren.

Stadhuis en klokkentoren
Opvallend gebouw in dit kleine stadje was het kolossale hotel waarin we verbleven. Het was in elk geval weer eens een hotel met gratis internet en je kunt er prima eten. Je hoeft dus niet naar die Thai.
Kiruna
Kiruna is een stadje in het uiterste noorden van Zweden. Vanaf hier wordt het ijzererts dat hier uit de grond wordt gehaald naar Narvik, maar ook naar het zuiden van Zweden vervoerd. Dat daar goed geld mee wordt verdiend blijkt uit het volgende. Men heeft ontdekt dat ook onder het stadje grote hoeveelheden ijzererts van hoge kwaliteit zit. Om dit te kunnen winnen zal een deel van het stadje naar een andere locatie worden verplaatst. Onder andere het stadhuis wil men in zijn geheel verplaatsen naar een nieuwe plek.
Kiruna is verder niet zo'n interessant stadje. Buiten het hotel waar we zaten hebben we in het centrum bijvoorbeeld maar één restaurant kunnen ontdekken en dat was een Thai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten