woensdag 15 augustus 2007

Dag 8: Van Andenes naar Leknes (Lofoten)

Vesterålen en Lofoten


Andenes behoort tot de eilandengroep Vesterålen. Ten zuiden hiervan liggen de eilanden van de Lofoten groep. Het reizen van het ene naar het andere eiland betekende nogal wat bruggen en veerboten onderweg. De foto's hieronder zijn genomen toen we de veerboot van Melbu naar Fiskebøl namen. Met die oversteek kom je op het tot de Lofoten behorende eiland Austvågøya aan.

Veerboot Melbu FiskebølVeerboot Melbu - Fiskebøl

Meteen na de oversteek kwamen we bij een picknick-parkeerplaats met een erg mooie achtergrond bij je broodjes.

Onderwg naar Leknes 1Onderwg naar Leknes 6Lofoten


Steile bruggen

Hieronder één van de vele bruggen die we tijdens onze reis tegenkwamen. Opvallend is de hoogte van de brug en de steile op- en afritten. In het fjordengebied hebben veel bruggen deze vorm. Daardoor kunnen er grote schepen onderdoor varen. De bruggen vormen wel een van de vele obstakels voor mensen die in Noorwegen op fietsvakantie gaan. Wij begrijpen die mensen eigenlijk ook niet zo goed.

Onderwg naar Leknes 7Onderwg naar Leknes 8Brug


Vikingmuseum Lofotr in Borg

Tijdens archeologische opgravingen van 1983 tot 1989 heeft men hier de restanten van een 83 m lange vikingboerderij gevonden. Later heeft men op deze plaats een replicaboerderij gebouwd. In de boerderij zijn tentoonstellingen over de vikingperiode. Minder geslaagd vonden wij de mensen die in Vikingkledij door de boerderij lopen en oude ambachten en dergelijke uitbeelden. Door deze flauwekul komt het geheel nogal kitscherig over. Je kunt ook nog een eindje doorlopen naar een nagebouwd vikingschip.

Vikingboerderij 2Vikingboerderij van verschillende kanten

Ansichtkaart van het schip

Leknes

In het dorpje Leknes was een bioscoop en daar draaide één film, de nieuwste Harry Potter. Bij de kassa duurde het vrij lang voordat we kaartjes hadden omdat er in de bioscoop maar één man werkte. Die moest dus ook de popcorn maken en de frisdrank en het snoep verkopen. Tussendoor moest ook nog de projector worden aangezet met de reclames.

Harry Potter and the Order of the Phoenix hebben we dus met Noorse ondertitels gezien.
Filmposter

Na de film zijn we nog gaan eten in de plaatselijke pizzeria die tevens hangplek voor de jongeren uit het dorp was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten