zaterdag 11 augustus 2007

Dag 4: Vogelsafari Gjesvær

Noorse gastvrijheid

In reisgidsen, reisverslagen op internet en andere publicaties over Noorwegen wordt vaak de gastvrijheid van de Noren geroemd. Wij zijn ruim een week in Noorwegen geweest tijdens deze reis en hebben van die gastvrijheid eigenlijk niet zoveel gemerkt. We zijn een aantal keren met opvallend lomp gedrag geconfronteerd. Laten we hopen dat dat toevalstreffers waren. Het begon die ochtend in het hotel in Honningvåg. We wilden ontbijten, maar het was op dat moment druk in de ontbijtzaal. De meeste tafels waren bezet en de tafels die vrij waren lagen nog vol met de rommel van andere gasten. Mijn vraag of ze een tafel voor ons konden vrijmaken werd beantwoord met een blik alsof ik een onzedelijk voorstel had gedaan. De jongeman had geen zin in deze klus en liet dat duidelijk merken.


Gjesvær

Het akkefietje bij het ontbijt hebben we snel achter ons gelaten. We zijn naar het dorpje Gjesvær gereden. Dat is de weg naar de Noordkaap en dan halverwege linksaf. Vanuit Gjesvær vertrekt de boot voor een vogelsafari. Op internet wordt deze safari aangeprezen als 'The number two attraction at Nordkapp' en we hadden voor de zekerheid vanuit Nederland alvast gereserveerd voor deze boottocht. Echt nodig was dat niet. Alleen een meisje uit zweden vergezelde ons op deze tocht. Als je aan komt rijden heb je een mooi uitzicht op het dorp. De kleine eilanden op de achtergrond zijn de vogelrotsen waar de boot naartoe gaat.


Gjesvær 1Gjesvær 2Een groot deel van Gjesvær

De vogelsafari

We waren ruim op tijd en moesten dus nog even wachten. De wachtruimte was een soort café waar sinds 1975 niets meer was veranderd. Je kon ook de nodige souvenirs kopen.
Op de boot kon je een 'arctic suit' krijgen. Dat was in deze periode alleen nodig als je zelf geen warme kleren aan had. Het lijkt misschien raar om bij deze grauwe luchten een zonnebril op te hebben, maar het licht was opvallend fel.


Het was koud op de boot

Hieronder een foto van de boot. Deze foto komt van de website van het bedrijf dat de vogelsafari organiseert. Toen wij er waren was de lucht grijs en de zee ruw. Boot vogelsafari http://www.birdsafari.com/index.htm


Op de eilanden voor de kust bij Gjesvær komen vogels als de papegaaiduiker, zeekoet, alk, aalscholver en zeearend voor. Het was nogal lastig om goede foto's te maken. De vogels blijven natuurlijk niet stilzitten tot jij eindelijk klaar bent met de instellingen van je fototoestel. Bovendien stond er veel wind waardoor de boot nogal tekeer ging. De meeste foto's die we hier gemaakt hebben zijn daardoor onbruikbaar.


Papegaaiduiker

Deze koddige kleine vogels met hun felgekleurde snavels zwommen in grote aantallen in de zee voor de kust van de eilandjes. Ze kunnen een heleboel kleine visjes in één keer meenemen in hun bek. Omdat ze op onze foto's wat lastig te herkennen zijn hier eerst een foto waarop ze duidelijk te zien zijn.


Papegaaiduikers

Op de foto's hieronder zijn de papegaaiduikers in zee te zien. Ze zijn beter te herkennen op een uitvergroting van de foto (klikken op de foto). Als de boot te dichtbij kwam doken ze snel weg in het water.

Papegaaiduikers

Aalscholvers

De aalscholvers zaten relatief stil en zijn daardoor beter te fotograferen dan de meeste andere vogels.

Birdsafari 12Birdsafari 14Birdsafari 27Birdsafari 28Aalscholvers

Overige vogels

Op sommige plekken zaten grote kolonies Jan-van-Gents. Op de niet al te beste tweede foto hieronder is dat te zien. De eerste foto is van een ansichtkaart.

Jan-van-Gents

In de lucht zag je een heleboel zeearenden. Zodra ze op de rotsen landen waren ze meestal niet meer te zien. De foto hieronder is dus een toevalstreffer.

ZeearendWe hebben ook nog een heleboel zwarte zeekoeten gezien. De foto is erg slecht maar ze zijn wel te herkennen.

Zwarte zeekoet

In het water hebben we ook nog een zeehond gespot. De totale duur van de vogelsafari is ongeveer twee uur. De boot vaart om de eilanden heen. Het is niet toegestaan om voet aan wal te zetten op deze eilanden.

Terug naar Gjesvær

1 opmerking:

  1. Welke lenzen heb je gebruikt voorcde fotos van de vogels ?

    BeantwoordenVerwijderen