vrijdag 10 augustus 2007

Dag 3: Saariselkä - Honningsvåg

Inari

Deze dag was de langste rit van de reis. We hadden daardoor te weinig tijd om overal uitgebreid op onderzoek uit te gaan. In Inari hebben we alleen maar getankt en boodschappen gedaan. Inari ligt aan het enorme Inarimeer. Dit is het op twee na grootste meer van Finland en je kunt vanuit Inari allerlei wandelingen en kanotochten doen, maar daar moet je dan wel een hele dag voor uittrekken. Wij hebben slechts een blik op het meer geworpen zoals op de ansichtkaart hieronder.

Inarimeer

We zijn verder gereden in noordelijke richting en hebben bij Kaamanen (een dorpje dat zo klein is dat het nauwelijks als zodanig herkenbaar is) de afslag richting Karasjok genomen. Op deze weg kregen we voor het eerst het gevoel dat we ver in het Noorden zaten. De bomen werden steeds kleiner en de temperatuur ging gevoelig omlaag naar ongeveer 10°C. Het was bovendien nogal grauw en naarmate we dichter bij de Noorse grens kwamen begon het ook een beetje te regenen. De laatste bomen die je ziet zijn een soort bonsai-berkenboompjes. Het is niet echt een andere soort dan bij ons, maar door de korte zomers groeien ze niet zo hard.


Grens Finland - Noorwegen

Hoewel het hier in principe een buitengrens van de Europese Unie betreft stelt de grensovergang niets voor. Je kunt gewoon doorrijden. We liepen hier wel enige vertraging op door wegwerkzaamheden, maar we kwamen toch al vrij snel in Karasjok aan. Volgens onze reisgids was hier nogal het een en ander te zien. Het is een bolwerk van de Saami-cultuur. Er zijn een paar musea en er is een Saami park. We hebben bij de ingang van dat park gestaan, maar de regen en de bussen met toeristen hebben ons ervan weerhouden om een bezoek te brengen aan dit park. We zijn ook nog even gaan schuilen in het plaatselijke overdekte winkelcentrum. Daar kun je heel goed films opnemen over mensen die het leven niet meer zien zitten, flink aan de drank gaan en vervolgens zelfmoord plegen. Een beter decor kun je je als regisseur niet wensen. Vrijwel alle winkelpanden staan leeg en de winkels die er wel zijn zijn niet echt hip te noemen. Helaas zijn we vergeten om deze treurigheid te fotograferen.

Porsangerfjord

Heeft het noorden van Noorwegen dan alleen maar treurigheid te bieden? Nee, zeker niet. Het Porsangerfjord vind ik zelf het mooiste fjord dat we in Noorwegen hebben gezien. Doordat er nauwelijks bomen zijn in deze streek is de aanblik heel anders dan bij de andere fjorden. De weg naar de Noordkaap loopt kilometers lang langs dit fjord en hier en daar levert dat erg mooie plaatjes op.

Porsangen fjord 3Porsangen fjord 1Porsangen fjord 2Porsangerfjord

De trollen van Trollholmsundet

Noorwegen is het land van de trollen. En daar wordt je dan ook regelmatig mee geconfronteerd. In de buurt van het gehucht Kolvik kun je via een zijweg naar de trollen van Trollholmsundet gaan. Aan het eind van de weg kun je via een smal pad dat langs de fjord en door weilanden met koeien loopt naar een verzameling geërodeerde rotsen lopen. Volgens de Lappen is er geen sprake van erosie maar gaat het om versteende trollen.
Volgens de legende probeerden ze de fjord over te steken, maar waren ze te laat. Ze waren nog op de oever toen ze door de opkomende zon werden verrast en ze veranderden in steen.

Kolvik Trollholmsundet 1 Wandelpad met koeien
Kolvik Trollholmsundet 2 Aankomst bij 'trollen'
Kolvik Trollholmsundet 7 Trollen met dreigende lucht
Kolvik Trollholmsundet 8Trollen van Trollholmsundet
Nogmaals een uitzicht op het Porsangerfjord.

Kolvik Trollholmsundet 9Porsangerfjord

De temperatuur was inmiddels onder de 10°C gezakt. Er stond bovendien een stevige wind zodat de gevoelstemperatuur nog lager was. Dit gure weer is natuurlijk wel toepasselijk als je richting Noordkaap rijdt. Deze trollen staan zo ver naar het noorden dat de begroeing nog slechts bestaat uit wat gras en een paar struikjes.Op de weg naar de trollen stond een verkeersbord dat waarschuwde voor loslopende schapen. Die liepen er ook echt rond.


Schapen

Aan het eind van de middag kwamen we in Honningsvåg aan. Dit is het grootste dorp op het eiland waarop de Noordkaap ligt. Sinds 1999 is het eiland door de Noordkaaptunnel met het vasteland verbonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten