vrijdag 10 augustus 2007

Dag 3: Noordkaap


Na aankomst in Honningsvåg zijn we het dorp gaan verkennen. Hoewel er vrij veel toeristen komen was er niet echt veel te beleven en het is ook niet echt mooi. We zijn bijvoorbeeld één restaurant tegengekomen, maar dat was dicht. Dus zijn we maar teruggegaan naar het hotel en hebben daar in het restaurant gegeten. En zoals dat zo vaak gaat in het leven, op de momenten dat je het het minst verwacht lacht het leven je toe. Het restaurant van het Rica hotel is verrassend goed. Voor Noorse begrippen is het niet eens echt duur.

Noordkaap, 71°10'21" NB

's Avonds zijn we naar de Noordkaap gegaan. Op de ansichtkaart hieronder is te zien hoe de zon 's avonds onder lijkt te gaan. Even na middernacht bereikt de zon haar laagste punt vlak boven zee, om vervolgens weer op te komen. Helaas is dit niet vaak te zien omdat het hier meestal bewolkt is. Ook wij hebben dit mooie schouwspel niet mogen aanschouwen. We waren bovendien eigenlijk net iets te laat in de zomer om de echte middernachtzon te kunnen zien. Het werd overigens niet echt donker. Verder dan een beetje schemeren kwam het niet.


Middernachtzon

Hieronder is de rots te zien die de Noordkaap vormt. Het klopt niet dat dit het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa is. Een aantal kilometers verderop kun je nog wat noordelijker komen. Maar veel scheelt het niet en wij nemen dus maar genoegen met deze plek. Bovendien moet je voor die andere plek 5 tot 6 uur lopen. Hoewel het hier in de zomer nog behoorlijk koud kan zijn is het vanaf hier nog ruim 1600 km naar de Noordpool.


Noordkaap
Van Honningvåg naar de Noordkaap is ongeveer 30 km door een kaal landschap waar alleen nog wat gras groeit. Het is verbazingwekkend hoeveel rendieren je hier nog ziet lopen.

Wereldbol

Bij de Noordkaap staat een wereldbol en iedereen gaat hier op de foto. Het schijnt het meest gefotografeerde object van Noorwegen te zijn. Vooral 's avonds kan het hier druk zijn. Onze reisgids had het zelfs over een 'kermis van massatoerisme', maar dat is zwaar overdreven. In vergelijking tot veel andere plekken waar wij zijn geweest is het hier behoorlijk binnen de perken gebleven. De Noordkaaphal heeft meer te bieden dan een snackbar en een souvenirwinkel. Wat je hier zeker niet mag missen is de prachtige film over dit noordelijke gebied op een heel breed scherm.

Op de foto bij de wereldbol


Het bord hieronder bevestigt nog meer eens waar je zit: 71°10'21" NB. Vanaf de poolcirkel is het nog 600 km tot de Noorkaap en vanaf de Noordkaap nog meer dan 1600 km naar de Noordpool. Daartussen ligt alleen nog Spitsbergen en enkele kleinere eilanden. Het is dus zeker niet zo dat je bij de Noordkaap zo ongeveer op de Noordpool zit. Het kan in de zomer meer dan 20°C worden. Toen wij er waren was het een stuk kouder: 7° C.


71°10'21" NB

Children of the World monument

Het Verdens Barn (kinderen van de wereld) monument staat achter de Noordkaaphal. Vraag me niet waarom het er staat. Het is vast een nobel doel en het ziet er wel geinig uit.

Children of the World

Rond elf uur zijn we teruggereden naar het hotel omdat we er de volgende ochtend weer op tijd uitmoesten voor een vogelsafari. De gordijnen in de hotelkamer stelden niet veel voor. Het bleef dus de hele nacht licht in de kamer. Slecht geslapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten