vrijdag 17 augustus 2007

Dag 10: van Narvik naar Kiruna

De route naar Kiruna (Zweden)

Narvik was onze laatste bestemming in Noorwegen. De volgende etappe ging naar Kiruna in Zweden, met onderweg een lange stop in het Abisko NP.
Lange tijd was er tussen Kiruna en Narvik alleen maar een spoorlijn. Deze lijn wordt nog steeds intensief gebruikt voor het vervoer van ijzererts. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw is er een weg gekomen tussen Narvik en Kiruna. De dag begon weer met regenachtig en nevelig weer.

Tussen Narvik en de grens

Grens Noorwegen-Zweden

Weer zo'n grensovergang waar je niet zoveel van merkt. Vanaf de grens is het niet zo ver naar het Abisko NP. Een van de lastige dingen van het reizen door verschillende Scandinavische landen is dat ze nog allemaal een eigen munteenheid hebben. Bij het Abisko NP gingen we dus op zoek naar een geldautomaat om Zweedse kronen te halen. Toen we er niet meteen een konden vinden zijn we even gaan navragen waar de dichtsbijzijnde automaat stond. Dat was dus in Kiruna, ruim 90 km verderop. Tegenstanders van de euro zouden vaker dergelijke reizen moeten maken. Alleen Finland heeft de euro en daar zijn de prijzen aangepast aan een Europees niveau en dat is een stuk lager dan in Noorwegen en Zweden.

Abisko NP

Abisko is een nationaal park in het noorden van Zweden. Het park bestaat uit de vallei van de Abiskojåkka rivier en de omringende bergen. We zijn eerst naar het bezoekerscentrum gegaan dat in de gebouwen zit die op het ansichtkaartje hieronder zijn te zien.

Bezoekerscentrum

De snelstromende Abiskojåkka rivier heeft een diepe kloof veroorzaakt bij de monding van de rivier in een meer ten noorden van het park.

Abisko 1Abiskojåkka rivier

We zijn ons bezoek aan het park begonnen met een wandeling langs de kloof.
Abisko 4Abisko 5
Abiskojåkka rivier


We hadden niet goed op het kaartje gekeken en waren daardoor enige tijd tevergeefs op zoek naar een plek waar we de rivier konden oversteken. Uiteindelijk zijn we dezelfde weg teruggelopen. In de bossen stonden al opvallend veel paddestoelen. Half augustus was de herfst hier al begonnen.

Paddenstoelen en bessen


Kabelbaan

Via een kabelbaan kon je op een heuvel komen die een mooi uitzicht gaf over de omgeving. Terwijl we naar boven gingen werd het echter erg mistig. Boven was een café waar we nog een tijdje hebben gezeten. Gelukkig kon je er met euro's betalen. Toen de mist even een beetje wegtrok hebben we nog een paar foto's kunnen maken.


Een kortdurende opklaring

Omdat de lucht weer helemaal dichttrok zijn we maar weer teruggegaan naar beneden. Het voelde overigens niet echt prettig om in zo'n primitief ogende kabelbaan boven een afgrond te hangen. Terwijl we naar beneden gingen werd het zicht geleidelijk beter en het uitzicht mooier.

Uitzicht vanuit de kabelbaan


In de loop van de middag zijn we doorgereden naar Kiruna. Meer over Kiruna in de volgende bijdrage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten