zondag 12 augustus 2007

Dag 5: Alta - Tromsø

De route van Alta naar Tromsø

We hadden de keus tussen een korte route met enkele veerboten en een wat langere route zonder veerboten. We hebben het advies van onze reisgids gevolgd en via de route zonder veerboten zijn we naar Tromsø gereden.
Het eerste deel van de reis gaat weer via de
E6 die langs de kust loopt en je van fjord naar fjord brengt. De eerste tussenstop was bij een restaurant bij Storslett waar je een adembenemend mooi uitzicht had.


Tussenstop Alta Tromsø 3Tussenstop Alta Tromsø 4Tussenstop Alta - Tromsø

Je gaat hier vooral voor het uitzicht zitten. Verwacht geen culinaire hoogstandjes. Maar voor een lunchpauze is het een prima plek.

Ansichtkaart van het restaurant


Op het kaartje hieronder is te zien welke routes je kunt volgen naar Tromsø. De lange route via de E6 en de E8 of de korte route bovenlangs met twee veerboten en dwars over het Lyngen schiereiland. De route via de E6 en E8 geeft lange tijd uitzicht om de hoge bergtoppen van het Lyngen schiereiland. Tromsø ligt onder de foto's linksboven op het kaartje.


Kaartje van deel van de route van Alta naar TromsøLyngen Alpen

We hebben de lange route via de E6 en de E8 genomen. Je rijdt dan langs het Lyngenfjord en enkele kleinere fjorden waarbij je steeds uitzicht hebt op de bergtoppen van de Lyngen Alpen op het schiereiland Lyngen. Het schiereiland zelf is niet erg toegankelijk. Er zijn nauwelijks wegen en wandelpaden in het gebied.

Uitzicht op schiereiland Lyngen 3Uitzicht op schiereiland Lyngen 4Uitzicht op schiereiland Lyngen 2Uitzicht op schiereiland Lyngen 1

Tromsø

Na een korte tussenstop in de buurt van Tromsø zijn we via onderstaande brug deze grootste Noorse stad boven de poolcirkel binnengereden. Tromsø heeft ruim 62.000 inwoners. Hoewel ze zichzelf het Parijs van het Noorden noemen is Tromsø zowel qua omvang als qua sfeer niet echt anders dan een willekeurige Nederlandse provinciestad. Na de verlaten gebieden in het Noorden is wel lekker om weer even in de bewoonde wereld te zijn. Typisch Nederlands zijn ook de parkeerperikelen. Er zijn een heleboel plekken waar je met je auto naartoe kunt en ze hanteren allemaal andere tarieven. Je kunt het beste zelf maar even navragen waar je voordelig kunt parkeren als je één of meerdere nachten wil blijven. Er hangt wel een prettig sfeertje in de stad en 's avonds kun je uit meerdere restaurants kiezen.

Tussenstop kort voor Tromsø
Tromsø 1

De Ishavskatedralen (IJszeekathedraal)

De vorm van het dak van deze kerk symboliseert het noorderlicht dat verlichting brengt tijdens de donkere wintermaanden. Enkele jaren na de bouw is er een groot driehoekig glas-in-loodraam aangebracht. De architect (Jan Inge Hovig 1922-1977) was het hier niet mee eens vanwege de stijlbreuk en schijnt de kerk sindsdien nooit meer bezocht te hebben. Erg beroemd is hij er niet mee geworden. Zelfs in het Noors heeft hij geen eigen pagina op Wikipedia. Deze kerk is zijn belangrijkste gebouw.

Tromsø 2

In Noord-Noorwegen hebben zelfs de kleinste dorpjes grote bibliotheken. In de lange donkere wintermaanden wordt er veel gelezen. Hieronder is de bibliotheek van Tromsø te zien.Tromsø 4

Het hotel in Tromsø was blijkbaar net verbouwd, en in tegenstelling tot het hotel in Alta was het hier allemaal klaar. Het zag er erg trendy, nieuw en kwetsbaar uit. Het leek wel een kamer uit zo'n tv-programma waarin ze de boel driftig vertimmeren en aan het eind het resultaat tonen met 1000 waxinelichtjes in de kamer.

Hotel Tromsø

Geen opmerkingen:

Een reactie posten