woensdag 8 augustus 2007

Dag 1: Amsterdam - Rovaniemi

Met Finnair zijn we via Helsinki naar Rovaniemi gevlogen. Omdat we een paar maanden eerder al een paar dagen in Helsinki waren geweest hebben we dit keer geen nieuwe stedentrip ingelast en zijn we meteen doorgevlogen naar Rovaniemi. Bij aankomst hebben we onze huurauto opgehaald en zijn meteen naar ons eerste hotel in Rovaniemi gereden. Aan het eind van de middag kwamen we aan bij het hotel.

Rovaniemi

Deze stad ligt vrijwel op de poolcirkel en is een logisch uitgangspunt voor een rondreis door Lapland. Wat voor ons Nederlanders natuurlijk een belangrijke factor is: Finland is minder duur dan de andere Scandinavische landen. Vooral Noorwegen is een stuk duurder. Een auto huren in Finland voor twee weken is dus goedkoper dan in Noorwegen.
Nadat we onze spullen in het hotel hadden gedropt zijn we door Rovaniemi gaan wandelen. Bij Rovaniemi komen twee rivieren, de Ounasjoki en de Kemijoki bij elkaar. Joki is dus het Finse woord voor rivier.


Eerste dag in Rovaniemi 1Eerste dag in Rovaniemi 2Wandeling langs de Kemijoki

Op de ansichtkaart hieronder is de hoofdstraat van het stadje te zien. De straat begint bij de Kemijoki en is een paar honderd meter lang. Dit winkelgebied onderscheid zich in niets van de winkelstraten in een willekeurig slaperig Nederlands provinciestadje.

Ansichtkaart Rovaniemi


Poolcirkel

Rovaniemi ligt vlakbij de poolcirkel. Dat wil overigens niet zeggen dat het er altijd koud is. Bij aankomst was het er 28°C en we hebben 's avonds op het terras van een Mexicaans restaurant gegeten.


Wederopbouw na de oorlog

In de oorlog is Rovaniemi platgebrand door de terugtrekkende Duitse troepen. De stad is daarna opnieuw opgebouwd en heeft daardoor het uiterlijk van een moderne stad. Het ontwerp voor de werderopbouw is gemaakt door de bekendste Finse architect Alvar Aalto. Hij ontwierp de stad in de vorm van een rendiergewei. Daar zie je natuurlijk niets van terug als je er rondloopt. In de stad staan ook enkele gebouwen van zijn hand. Stadhuis
Bibliotheek


Middernachtzon

Hoewel we ongeveer zes weken te laat in Rovaniemi waren voor de middernachtzon valt toch meteen op hoe lang het hier nog licht is. Pas laat op de avond begint het te schemeren. En dit was dan nog het meest zuidelijke punt van onze route. Later kwamen we ook op plekken waar het helemaal niet donker werd. Dat is wel even wennen, het kostte ons veel moeite om goed te slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten