donderdag 9 augustus 2007

Dag 2: Rovaniemi - Saariselkä

De poolcirkel en de kerstman

Zodra je Rovaniemi in noordelijke richting verlaat verschijnen langs de weg borden die verwijzen naar het Santa Parc en het Santa Village. Het Santa Parc is een pretpark dat alleen in de winterperiode is geopend. Door de verkeerde borden te volgen slaagden wij erin om op de parkeerplaats van het pretpark te belangen in plaats van in Santa Village. Iedereen die daar ooit geweest is weet dat dat knap is daar het Santa Village direct aan de hoofdweg ligt en het Santa Parc niet.

Santa Park Santa Village

Via een niet al te lange wandeling zijn we naar Santa Village gelopen. Het was nog steeds prachtig weer en dat is voor ons niet vanzelfsprekend tijdens vakanties. In het verleden hebben we in Spanje en Portugal veel regen gehad en in Florida zijn we zelfs geëvacueerd vanwege een orkaan.

Santa Village

Het Santa Village, dat het hele jaar open is, ligt precies op de poolcirkel. In dit 'dorp' staat het hoofdkantoor van de kerstman. Hij heeft daar ook een eigen postkantoor.
In de winterperiode schijnen vooral Engelse toeristen hier voor een excursie van één dag naar toe te vliegen. Naast het hoofdkantoor bestaat dit dorp vooral uit souvenirwinkels en restaurants.


Hoofdkantoor kerstman

Poolcirkel

De belangrijkste reden om deze afzichtelijke kermis te bezoeken is dat de poolcirkel hier tastbaar wordt gemaakt. De noordpoolcirkel ligt op 66°33'40" noorderbreedte. De noordpoolcirkel verbindt die plekken op aarde waar de zon één dag per jaar niet opkomt (midwinter, 21 december) en één dag per jaar niet ondergaat (midzomer, 21 juni). Bij de Noordkaap gaat de zon in de zomer ongeveer drie maanden niet onder.
Een bord bij het Santa Village geeft aan dat je bij de poolcirkel staat en dat de afstand van deze plaats tot Amsterdam 1935 km is. Een stuk verderop staat de poolcirkel als een witte streep op de grond aangegeven.

Santa Village - Amsterdam 1935 km
Voor de foto is het leuk zo'n streep op de grond, maar de waarde van dit symbool is beperkt. De poolcirkel verschuift elk jaar een stukje door de beweging van de planeten en de onregelmatigheden in de beweging van de maan om de aarde.

Poolcirkel 5Poolcirkel
De nog schone huurauto bij Santa Parc

Rendieren

Autorijden boven de poolcirkel betekent vrijwel automatisch dat je regelmatig rendieren tegenkomt. Ze lopen gewoon over de weg en zijn absoluut niet schuw. Ze gaan niet van de weg af als er een auto aankomt. Ze blijven gewoon staan en je zult moeten wachten tot je er voorbij kunt gaan.

Rendier 9Rendieren

Meren en bossen

Finland is natuurlijk bekend vanwege de vele meren en bossen. Dat wordt wat de bossen betreft wel minder als je verder naar het noorden gaat. De boompjes worden steeds kleiner. Maar in dit deel van de reis was daar nog geen sprake van.
Fins landschap

Urho Kekkonen nationaal park

Dit grote natuurgebied in het noordoosten van Finland is genoemd naar de vroegere Finse president Urho Kekkonen. In het gebied leven naast ongeveer 20.000 rendieren ook bruine beren, wolven, veelvraten, lynxen en lemmingen. Ook vogels als de arend, uil en havik kun je aantreffen in dit park. De meeste dieren zijn echter zo zeldzaam dat de kans om ze tegen te komen erg klein is. Bovendien krijg je als bezoeker geen toegang tot sommige gebieden waar deze dieren leven. Wij hebben een wandeling van 6 km gekozen en de foto's hieronder geven een beeld van wat we gezien hebben. Bij de tweede en derde foto loop je door een moerasachtig gebied over loopplanken. Ook de enorme mierenhopen vielen op.

Urhu Kekkonen 2Urhu Kekkonen 4Urhu Kekkonen 5Urhu Kekkonen 6Urho Kekkonen nationaal park
In het bezoekerscentrum kun je een heleboel beesten uit het gebied zien. In opgezette vorm, dat wel. Vanaf het bezoekerscentrum was het niet ver meer naar ons hotel in Saariselkä. In het restaurant stonden vooral lapse gerechten op de kaart. Een paar maanden eerder hadden we in Helsinki al een buitengewoon geslaagde rendierbiefstuk naar binnen gewerkt en we kozen hier daarom voor de stoofschotel. Heel voorzichtig uitgedrukt: 'Het viel een beetje tegen'. Het was ongelooflijk taai en eigenlijk gewoon een beleding voor het rendier om zo te moeten eindigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten